Ett läslyft för Dalarna

Laslyft_dalarna affisch mindreSaker vi alltför ofta får höra:
Barn och unga läser knappt längre.
Pojkar är sämst på att läsa av alla de barn som sällan läser.
Många unga idag läser aldrig en bok.

Och vi läser resultat från läsundersökningar och ser internationella tester i skolan som för varje år placerar Sverige allt längre ner på listan över länder som läser mest.

Det är ett stort problem att barn och unga läser allt mindre, det är ett demokratiproblem och ett problem för hela vårt samhälle. Och ansvaret ligger på oss alla.

Det är också vad Läsdelegationen berättar i sin statliga utredning från i fjol: barns och ungas läsning är ett ansvar för hela samhället.

Ett läslyft för Dalarna är ett projekt som startades 2017 för att samla alla bra insatser som gjordes för att locka fler i Dalarna att läsa. Till exempel bokkassar på arbetsplatser, book-crossing (då man lägger ifrån sig en bok man läst klart så att någon annan kan hitta den), språkstugor, mikrobibliotek, läshundar (särskilda hundar som man läser högt för) och mycket mer.

Vi är många som har jobbat med att öka läsningen: folkbibliotek, studieförbund, föreningar och andra, men ofta har vi gjort var och en för sig.

Det vi vill göra i Ett läslyft för Dalarna är att sammanföra bibliotek och andra som gör insatser för läsningen i Dalarna. Vi vill att böckerna och läsningen inte bara ska finnas på biblioteken, utan även komma ut dit där människorna finns. Vi är övertygade om att vi når fler genom att samarbeta. Och ett område som vi vill utforska närmare är ett samarbete med idrottsrörelsen kring barns och ungas läsning.

I projektet har vi velat fokusera på samarbeten som stöttar integration och som lyfter vuxnas roll som läsande förebilder. Vi vet att ni som jobbar med barn och idrott arbetar mycket med jämställdhet, tillgänglighet och inkludering. Det här är frågor som böcker och läsning kan ge viktiga nycklar till och även illustrera. Böcker och berättelser kan visa nya världar för oss, få oss att förstå oss själva, andra och omvärlden lite bättre.

Att ha goda förebilder är viktigt i livet, det gäller både läsandet och idrotten. Om de du ser upp till ofta läser eller om du hör kompisarna prata om böcker de läst, då är det troligt att du också vill läsa.

Både idrott och läsande handlar om att ha kul! Inom båda områdena vill vi minska kraven på barnen och öka lusten till aktiviteten. Det finns mängder med goda exempel där man kombinerat läsning och idrottande. Några exempel är badhusbibliotek, bokväskor i form av sportbagar att ta med till träning och match, högläsning på turnébussen och läseklubbar.

Och det är inte bara de simmande eller bollspelande barnen man kan vända sig till. Tänk om väntande föräldrar och syskon skulle sitta försjunkna i en bok istället för att slösurfa på mobilen!

Vi i projektet Ett läslyft för Dalarna erbjuder nyfikna idrottsföreningar att söka pengar hos oss för att testa en ny läsfrämjandeidé. Eller testa något som gjorts någon annanstans. Det enda kravet är att det görs i samarbete med ett av Dalarnas kommunbibliotek. Målet är en win/win-situation och att de olika aktiviteterna ska föda varandra.

Spana in projektet mer eller hör av dig till projektledare Malin Magnusson Barle

Text: Malin Magnusson Barle, Bibliotekskonsulent Barn & unga och Läsfrämjandet
Region Dalarna – Länsbibliotek Dalarna

Annonser