Nej, det är inte förbjudet att tävla inom barnfotbollen!

 

IMG_3094-korr-webtopÅldersgränser för barns tävlingsdebut och idrott på barns villkor är något som debatterats i urminnes tider. Inom fotbollen har frågan varit ständigt aktuell sedan RF:s årsstämma 1995 antog ”Idrotten vill” – idrottsrörelsens idéprogram.

Som framgår av såväl Idrotten vill som vår egen inriktning för barn och ungdomsidrott ”Fotbollens spela, lek och lär”, ska idrott för barn bedrivas ur ett barnrättsperspektiv och följa FN:s konvention om barns rättigheter (Barnkonventionen). Med barnidrott avser vi i allmänhet idrott till och med tolv års ålder. För barn är tävlingen ett naturligt inslag i idrotten, liksom i leken. Betydelsen av tävlingsresultat i barnidrotten bör avdramatiseras och barn ska ges lika möjligheter att delta. Vi ska pröva alternativa tävlingsformer för barnen där de i stor utsträckning tävlar mot sig själva och sina egna resultat i stället för mot varandra.

Vad har då fotbollen gjort för att efterleva dessa riktlinjer? Ja, om du hade frågat mig för tio år sedan skulle jag säga, inte särskilt mycket. Fotbollen har inte varit bäst i klassen, långt därifrån. Frågar du mig idag så vill jag påstå att Svensk fotboll äntligen efter snart 20 år gått i mål i frågan, inte minst tack vare Dalarnas Fotbollförbund (DFF). Vi har trots vår relativt blygsamma position sett till storlek och representation i de högsta förbundsserierna, alltid varit en stark motor och pådrivare av förändring såväl lokalt som nationellt. DFF var efter beslut från medlemsföreningarna ett av de första distrikten i Sverige som avskaffade åldersindelade serier inom ungdomsfotbollen. Istället införde vi divisionsspel där ambition och färdighet ska styra val av serie istället för strikt ålder. Vi avskaffade även tidigt serietabeller samtidigt som vi införde förbud mot att utse segrare i cuper arrangerade av DFF eller medlemsförening, upp till och med elva års ålder.

Dalarnas Fotbollförbunds styrelse tyckte att detta var ett klokt beslut som borde vara en självklarhet i hela landet. Tyvärr är verkligheten inte så idag. Vårt uppdrag inom barnfotbollen är att jobba med utbildning och säkerställa att alla får vara med på sina villkor. Då kan det inte vara rimligt att man ska kunna åka över distriktsgränsen för att där kunna vinna pokaler, straffsparkstävlingar och ledarberömmelse när man är 10-11 år. Har dom inte förstått det får vi själva hjälpa till att plantera in denna övertygelse.

Diskussionerna utmynnade därför i en motion till Svenska FF att inte tillåta cup/seriesegrare upp t.o.m. 11 år – den nivå som vi själva har för tillfället. Svenska FF:s styrelse utredde förslaget som gick steget längre och föreslog att gränsen skulle sättas vid 12 år. I och för sig helt i linje med såväl Svenska FF:s som RF:s uttalade policy men vi tyckte ändå att 12 år (sista året i 7-mannafotbollen) kunde vara okej att tävla i under en övergångsperiod. Förslaget var ju ändå ganska drastiskt då det bara debatterats i 20 år….

Förslaget röstades igenom under Representantskapsmötet i november, vilket innebär att det från och med 2017 införs förbud mot serietabeller och/eller slutsegrare i cuper för barn t.o.m. 12 år. Ett beslut som väckte starka reaktioner och som fick stort utrymme i kvällspressen. Kända fotbollsprofiler uttalade sitt missnöje och påstod att det kommer att bli en massflykt från sporten nu när det blivit förbjudet att tävla inom fotbollen. Uttalanden som de givetvis fått helt om bakfoten. Det är klart att vi ska tävla, men varje enskild match ska vara en ny tävling. Målet är inte att nå kvarts-, semi- eller final. Målet är att utbilda våra barn i en trivsam miljö så att så många som möjligt fortsätter spela fotboll så länge så möjligt.

Grattis alla fotbollsklubbar i Dalarna till ett klokt beslut som definitivt satt avtryck och påverkat ungdomsfotbollen i hela Sverige! Vi har nu ett regelverk som ändrat tävlingsformen, som kommer att tona ner resultathetsen och samtidigt ge fler möjlighet att delta. Nu är det upp till alla föreningar, oss ledare och föräldrar att omsätta detta i praktiken.

Jag är själv ungdomsledare inom fotbollen för min äldsta son samt fotbollsförälder för min yngsta och tillbringar därför stora del av sommaren ute på någon fotbollsplan. Hör av er om det inte fungerar!

Pär-Jonsson-porträtt-980
Pär Jonsson
Ordförande Dalarnas Fotbollförbund

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s